86. Вибір зубної щітки та пасти

Головна властивість зубної щітки – її ефективність. Вигідна ціна, добре прорекламований виробник та приваблива кольорова гама – приємні, але другорядні фактори.

Ефективність зубної щітки залежить від:

  • Матеріалу. Для зубних щіток найкращими вважаються синтетичні матеріали. Натуральна щетина – прекрасне середовище для хвороботворних бактерій, що швидко розмножуються. Краї таких щетинок надто гострі, а самі вони недостатньо жорсткі. Тому найкращі зубні щітки – штучні.
  • Жорсткості. Ступінь жорсткості прямо пропорційний діаметру щетинок і вказується на упаковці. За цим показником щітки поділяються на:

- дуже м’які (дуже м’які дитячі щітки - призначені для дітей віком до 5 років, «дорослі» – для людей з особливо чутливими зубами);

- м’які (м’які дитячі щітки призначені для дітей віком до 12 років; «дорослі» – для людей з набряклими, кровоточивими, чутливими яснами та сильно зіпсованими зубами;

- середні (найпоширеніші щітки, якими користуються підлітки та більшість дорослих);

- жорсткі (тверді щетинки гірше очищують міжзубні проміжки і здатні травмувати ясна, тому їх не можна використовувати довго - тільки за призначенням стоматолога).

  • Розміру. Оптимальний розмір голівки зубної щітки дорівнює ширині двох сусідніх зубів. Такою щіткою зручно користуватися щодня. У сантиметрах це загалом: для дітей — 1,8–2,5 см, для дорослих — максимум 3 см.
  • Терміну служби. Оскільки зубна щітка постійно контактує з бактеріями, її потрібно своєчасно замінювати. М’яка щітка прослужить 1-2 місяці, середньої жорсткості — 3 місяці.

Вибираємо ефективну зубну пасту

Вибираючи зубну пасту, потрібно довіритися рекомендаціям стоматолога, а не рекламі. У рекламних роликах часто допускається викривлення фактів. Наприклад, так звані «лікувальні» пасти нездатні перемогти гінгівіт, а так звані «натуральні» пасти все одно містять консерванти.

  • Вивчіть склад. Знаючи призначення компонентів пасти, легко зрозуміти, чи має вона заявлені властивості. Наприклад, хлорид олова допомагає знизити чутливість зубів та знищити бактерії, а лаурилсульфатнатрію є шкідливим для здоров’я.
  • Дотримуйтесь рекомендованого режиму використання. Антибактеріальні пасти застосовуються не більше 3-х тижнів поспіль. Перевищення цього терміну призведе до дисбактеріозу.
  • Враховуйте індекс абразивності пасти. Максимальне значення абразивності (RDA) – 200. Пасти з більшою абразивністю містять дуже великі крупинки.
  • Обережно з відбілюванням! «Відбілюючі» зубні пасти сьогодні дуже популярні серед пацієнтів. Але ефект від їх застосування не доведено, а відстрочені наслідки не вивчені. Існує припущення, що агресивні абразиви можуть призвести до пошкодження емалі зубів. Тому пацієнтам зі здоровими зубами не рекомендується користуватися такими пастами частіше 2-х разів на тиждень, а при підвищеній чутливості зубів краще не використовувати їх взагалі. Краще довірити відбілювання зубів професійному стоматологу.
  • Пацієнтам з підвищеною чутливістю зубів та схильністю до стирання емалі рекомендується застосовувати гелеподібні пасти. Вони не містять речовин, які можуть зашкодити емаль.

Правильно обрати якісну зубну щітку та ефективну зубну пасту, для оптимальної гігієни порожнини рота, допоможе стоматолог.

Інші статті