85. Терміни прорізування та зміни молочних зубів

У нормі прорізування молочних зубів починається у 6-місячному віці та закінчується у 2,5 роки.

Зазвичай першим прорізається один із нижніх центральних різців. Потім виростають:

  • центральні різці верхнього ряду;
  • бічні різці обох рядів;
  • перші молочні моляри;
  • ікла;
  • другі молочні моляри.

Перше фізіологічне підвищення прикусу відбувається після того, як прорізалися перші молочні моляри. До цього бічні ділянки ясен, на яких ще немає зубів, можуть стикатися. Розвиток системи молочних зубів у 2,5 року припиняється. Починається її повноцінне функціонування.

Коли дитина пережовує їжу, молочні зуби поступово стираються. Внаслідок постійного росту щелепних кісток між зубами починають утворюватися проміжки, добре помітні до 4 років. Найбільші міжзубні проміжки утворюються між передніми різцями. Це зумовлено тим, що постійні зуби будуть значно ширші за молочні.

Потрібно намагатися обов’язково зберегти всі молочні зуби до їх фізіологічної заміни постійними. Для цього потрібно правильно виконувати гігієнічні заходи та вчасно відвідувати дитячого стоматолога.

Прорізування постійних зубів

У нормі зміна молочних зубів постійними починається у 6 років та закінчується до 14-річчя. Як і при прорізуванні молочних зубів, постійні зуби нижнього ряду прорізуються трохи раніше ніж верхнього ряду.

Головна умова правильного прорізування постійних зубів – повноцінні та функціонуючі молочні зуби. Вони зберігають місце для правильного розміщення постійних зубів. Якщо молочні зуби передчасно видалені, підвищується ймовірність формування неправильного прикусу постійних зубів. Наприклад, передчасне видалення другого молочного моляра призведе до переміщення першого постійного моляра. Найімовірніше, він проріжеться в порожньому місці, що утворилося після передчасного видалення другого молочного моляра. Після цього премолярам і іклам для правильного прорізування не вистачить місця і вони розмістяться за межами зубної дуги.

Фази прорізування постійних зубів:

У віці 5-9 років спочатку прорізується перший постійний моляр. Це відбувається за межами молочної зубної дуги і викликає друге підвищення прикусу. Пізніше молочні центральні та бічні різці змінюються постійними.

У віці 9-12 років молочні ікла та премоляри замінюються постійними. З’являється другий постійний моляр. Після прорізування третього моляра прикус знову підвищується. Поки ріжуться постійні зуби, щелепи дитини продовжують рости.

Прорізування зубів: 6 корисних фактів

  • Зазвичай нижні зуби прорізуються раніше за верхні.
  • Зуби на обох щелепах праворуч та ліворуч здебільшого прорізуються симетрично.
  • Молочні зуби менші за розміром, ніж постійні. Якби вони були такого розміру, як і постійні, вони б не помістилися на маленькій щелепі дитини.
  • У нормі у 3-річного малюка вже має бути повний комплект молочних зубів.

Фахівці радять не хвилюватися, якщо порядок або термін прорізування зубів у вашого малюка трохи не збігається з загальноприйнятими нормами. Це дуже індивідуальний процес, на хід якого важко вплинути. У разі виникнення тривожних симптомів зверніться до дитячого стоматолога чи педіатра.

Інші статті