6. Що потрібно знати коли у дитини ріжуться зубки?

Прорізування зубів у дітей досить болісний процес, і щоб його полегшити, існує багато засобів.

Але фахівці не рекомендують батькам поспішати із застосуванням спеціальних знеболювальних гелів. Для початку потрібно скористатися менш агресивними засобами.

При найсильніших болях добре допомагає що-небудь холодне — те, чим можна масажувати ясна дитини. Це може бути охолоджена ложечка. Також полегшення принесе спеціальний прорізувач з силікону. До речі, силіконове кільце має бути суцільним, а не порожнистим. Порожні кільця з наповнювачем часто бувають неякісними — протікаючи, вони отруюють дитячий організм.

Добре допомагають заморожені і свіжі фрукти та овочі. Шматочок замороженого банану, наприклад, не тільки полегшить стан, але й припаде дитині до смаку. Також заспокоїть ясна підсушена хлібна паличка або несолодкий сухарик.

baby gnawing

Існують спеціальні гелі для ясен, що містять анестетик, який потрібен, щоб швидко зняти біль. Щоб використовувати такий засіб, потрібно напевно знати, яке саме місце в роті вашої дитини болить. Також слід знати, що подібні препарати не можна використовувати тривалий час: всім відомо, що лікарські засоби для малюків слід застосовувати з великою обережністю, тому що ризик розвитку побічних ефектів у маленьких дітей дуже і дуже високий.

Прорізування зубів має досить велику кількість симптомів, які можна легко переплутати з іншими захворюваннями, якщо у вас немає відповідного досвіду. У деяких випадках у дітей взагалі не виникає проблем з прорізуванням, і вже зовсім скоро батьки виявляють маленький білий зубчик, що прорізався через ясна.

Головний симптом прорізування зубів — це рясне слиновиділення, що може викликати подразнення на шкірі. Батьки повинні намагатися завжди начисто витирати шкіру, щоб уникнути будь-якого висипу, який з’являється у вигляді маленьких червоних плям під нижньою губою або навколо рота. Шкірний висип може бути дуже неприємним для дитини, і це не дає їй нормально спати, особливо вночі.

Ще одним симптомом появи зубів може бути невелике підвищення температури. Воно може бути викликане бактеріями або вірусами, які дитина могла «підхопити» при контакті з різними предметами з метою зменшення болю від самого процесу. Набряклість ясен — це вірна ознака прорізування зубів. Це може викликати невеликий біль у дитини, який вона буде намагатися полегшити, гризучи різні предмети.

Симптоми прорізування зубів: норма і не дуже

прорізування

Прояви прорізування зубів нерідко можна переплутати з деякими поширеними захворюваннями, але все ж цей момент можна передбачити, якщо ви спостерігаєте такі симптоми:

  • набряклі і болісні ясна: нерідко навіть видніються контури майбутнього зубчика;
  • незначне підвищення температури;
  • зміни у поведінці: плач, метушливість і капризи, безсоння або часті пробудження;
  • втрата апетиту і, як наслідок, — зупинка набору у вазі;
  • рясне слиновиділення, яке може супроводжуватися невеликим покашлюванням;
  • висип на щічках або грудній клітині малюка — виникає через тривалий контакт слини з ніжною шкірою;
  • дитина постійно тримає руку в роті;
  • рідке випорожнення.

При наявності будь-яких вищезазначених симптомів у дитини, краще своєчасно звернутися до педіатра або дитячого стоматолога, щоб усунути можливість інших захворювань.

Інші статті