12. Вибір зубної щітки і пасти

У сучасному світі асортимент зубних щіток просто величезний, і в більшості випадків вибір відбувається за таким принципом: приємний колір, відповідна ціна і фірма-виробник часто миготить в рекламі. Але це найнепотрібніші фактори вибору зубної щітки, якщо все ж робити акцент на її ефективність.

Матеріал зубної щітки

Якою б великою не була спокуса купити «натуральну» зубну щітку, але щетина зубної щітки повинна бути виготовлена ​​зі штучного волокна.

konchiki-shetinok

Щетину для "натуральної" зубної щітки виготовляють зі свинячої щетини. Усередині кожної натуральної щетинки размножуются бактерії, тому такі щітки негігієнічні і можуть сприяти розвитку хвороб в порожнині рота.

Крім того, натуральні щетинки занадто м’які. А їх кінчики не можна заокруглити, тому їх гострі краї можуть травмувати емаль і ясна.

Як підібрати зубну щітку по жорсткості

Ступінь жорсткості щетини зубної щітки визначається діаметром волокна, з якого вона зроблена — чим діаметр більше, тим щітка буде жорсткішою.

Жорсткість зубної щітки обов’язково повинна бути вказана на упаковці. Вона може бути дуже м’яка (ultrasoft, extrasoft), м’яка (soft), середня (medium), жорстка і дуже жорстка (hard).

Дуже м’якою зубною щіткою можна користуватися дітям до 5 років і людям з підвищеною чутливістю зубів.

М’якою щіткою можна користуватися дітям від 5 до 12 років, а також при вираженій кровоточивості, набряклості, болісності ясен, при стиранні твердих тканин зубів.

Зубною щіткою середньої жорсткості варто користуватися дітям старше 12 років і дорослим.

Жорсткі і дуже жорсткі зубні щітки використовувати без рекомендації лікаря не можна, тому що вони можуть травмувати ясна і викликати стирання твердих тканин зубів, а їх щетинки недостатньо гнучкі, щоб добре проникати в міжзубні проміжки і під ясна.

Розмір зубної щітки

zubné-shchyotki2

Для щоденного використання лікарі рекомендують зубні щітки з короткою робочою частиною, яка охоплює 2-2,5 поруч розташованих зуба. Довжина голівки зубних щіток для дітей — від 18 до 25 мм, для дорослих — не більше 30 мм.

Такими зубними щітками легко маніпулювати в порожнині рота і очищувати важкодоступні поверхні зубів.

Термін служби зубної щітки

Зубну щітку слід регулярно міняти, адже навіть на штучній щетині можуть розмножуватися бактерії.

Щітки середньої жорсткості можна використовувати протягом 3 місяців, а щітки з м’якою щетиною треба замінювати через 1-2 місяці.

s60

До вибору зубної пасти слід підходити також уважно, а не повністю довіряючи рекламі.

Наприклад, словосполучення «лікувальна паста» — лукавство. Вона не може перемогти причину хвороби, навіть якщо на тюбику написано, що вона лікує гінгівіт (запалення ясен) за допомогою лікарських компонентів.

Часто зустрічається напис, що паста натуральна, не містить консервантів і тому безпечна, наприклад, для дітей. Натуральних паст не виробляють. Без консервантів паста псувалася б дуже швидко, і її треба було б зберігати в холодильнику.

Уважно прочитайте, що входить до складу пасти. Не лякайтеся таких словосполучень, як, наприклад, «хлорид олова». Це з’єднання знижує чутливість твердої тканини зуба і вбиває бактерії ефективніше, ніж розрекламований триклозан. А ось "лаурилсульфатнатрію" — навпаки шкідливий.

Головне пам’ятати: пасти з антибактеріальними властивостями можна використовувати без перерви не більше трьох тижнів. Інакше разом зі шкідливими бактеріями загинуть і корисні, що призведе до дисбактеріозу порожнини рота.

Також можна зустріти напис, що паста відбілює зуби. Але пасти не відбілюють, а лише, наприклад, за рахунок вмісту в них перекису водню, освітлюють поверхню зуба, забарвлену після вживання чаю, кави чи паління. Пастами, до складу яких входять абразиви (крейда, сода, дикальційфосфат, алюміній, кремній і т.п.), можна чистити зуби лише раз на тиждень! Якщо використовувати їх частіше, стирається емаль іутворюються болісні клиновидні дефекти на зубах.

Зверніть увагу на індекс абразивності пасти (RDA): його максимально допустиме значення — 200.

Щоденне використання відбілюючої пасти принесе зубам тільки шкоду, на відміну від відбілювання у стоматологічному кріслі.

Інші статті